Jana USD dengan eCommerce (WordPress+ Woocomerce)+ Bonus

Apa itu eCommerce

Nak jana pendapatan dalam USD bukan lagi sesuatu yang pelik sebab kat luar sana dah ramai menjana pendapatan lumayan dengan eCommerce.

Sebelum kita pergi lebih jauh bagaimana nak jana pendapatan USD melalui eCommerce, saya akan terangkan serba sedikit berkenaan eCommerce.

eCommerce ni website atau store yang ada jual pelbagai barangan seperti LAZADA. Mereka yang mahu shopping dengan LAZADA tak perlu komen PM, tak perlu Wasap, Wechat supplier, juz checkout dan bayar dengan debit card/kredit card. Sebaik checkout, anda akan terima invois dan kemudiannya barangan yang anda tempah tadi sampai depan rumah.

Saya bagi contoh Lazada sebab ramai rakyat Malaysia shopping melalui Lazada.

Jadi apa kaitan dengan jana pendapatan dalam USD?
OK, baiklah. Katakan anda mempunyai store/ website seperti Lazada dan anda pasarkan kenegara Luar seperti USA, Canada dan UK, proses yang sama juga berlaku. Mereka akan checkout dan buat bayaran dan tunggu barangan sampai dekat rumah.

Tapi kat mana nak ambil produk kan? Saya pasti ramai tertanya-tanya.
Anda sebenarnya boleh buat dropshipping, iaitu buat tempahan dekat AliExpress dengan harga tersangat murah.
Secara ringkasnya proses seperti berikut.

Customer order dari website anda–>anda menerima tempahan dan buat tempahan dekat Aliexpress–>Seller Aliexpress akan shipkan barangan tadi kepada customer anda.

Jelasnya, anda tidak perlu simpan stock, malah tiada istilah rugi sebab anda tiada apa-apa untuk disimpan.

Saya akan bagi gambaran besar bagaimana mahu menjana saudagar antarabangsa

1. Buat website wordpress, pasangkan plugin woocomerce

2.Tentukan niche(kategori) store anda. Niche dekat sini bermaksud kategori store anda. Sebagai contoh, kalau anda memilih niche kesihatan, store(website) anda mungkin menjual produk-produk kesihatan. Jika niche store anda tentang fashion, boleh jadi anda jual baju tidur, jam tangan ,tali pinggang dan lain-lain.

3.Iklankan produk anda kepada negara luar seperti USA, Canada dll menggunakan Facebook, Instagram, Google dll.

4.Bila pelanggan anda buat bayaran, duit akan masuk keakaun anda melalui PayPal, 2Checkout dll.

5.Anda memesan produk yang ditempah tadi diAliexpress. Seller yang kemudiannya akan hantar barangan tersebut kepada pelanggan anda. Anda cuma perlu letakkan alamat dan nama pelanggan anda dengan tepat sahaja.

Ok, itu gambaran kasar bagaimana proses dropshipping berlaku.

Bagaimana untuk pasarkan produk eCommerce?

Pelbagai cara untuk pasarkan produk anda (eCommerce) . Antaranya menggunakan Facebook Ads. Saya akan bagi contoh yang jelas, bagaimana perjalanan anda menjana USD dengan member contoh bergambar.

 

Gambar diatas tu salah satu iklan eCommerce. Produk yang dijual hanyalah sampul bantal penyu.
Kalau tengok dekat bahagian komen..terdapat 739 komen,1300 Share dan 5.2K yang like.
Ini menunjukkan produk ini ada permintaan.

Kalau dieprhatikan, dekat bahagian copywriting tu, ada disediakan link. Link tersebut bila diklik akan dibawa ke page store barangan tersebut.

Pelawat store jika berminat akan klik checkout untuk buat bayaran, Berdasarkan gambar, harga produk adalah $0. Betulke? Kalau gitu, kat mana untungnya?

Jika diperhatikan, untung diperoleh daripada kos shipping (penghantaran). Kos shipping USD 8.95. Harga sebenar produk di Aliexpress seperti dalam gambar berharga USD 2.99 + kos shipping(USD 1.47).
bersamaan dengan USD 4.46.

Lihat gambar dibawah:

Harga untuk bantal USD 0
Harga shipping USD 8.95

Dropship dari Aliexpress

Harga barangan diAliexpress tersangat murah kerana barangan tersebut dibuat di China dengan kos buruh yang murah. Anda boleh ambil dengan harga yang murah dan jual dengan harga yang mahal sehingga 100% keuntungan. Gambar berikut menunjukkan harga sebenar bantal penyu di Aliexpress iaitu USD 2.99.

Anda mseti tertanya-tanya berapa unitkah minimum order untuk shipping kepada kustomer. Untuk dropshipping, minimum order adalah satu unit, itulah kelebihan dropshipping dAliexpress. Namun, digalakkan sebelum meletakkan produk yang anda berkenan didalam store, ada bagusnya tanya dulu seller adakah pihaknya sedia menrima dropshipper. Kebanyakkan seller menerima dropshipper.

Berikut adalah harga sebenar sampul bantal di Aliexpress, USD 2.99 dan kos penghantaran menggunakan epacket USD 1.47. Jadi total kos USD4.46

Statistik klik dan sale conversion

Klik statistik

Klik statistik

Gambar kat atas tu menunjukkan statistik jumlah klik sepanjang kempen iklan. Bermula April 9 hingga April 27, kurang dari 20 hari, klik mencecah 11391.

Katakan anggaran conversion adalah 8%,
jadi 911 orang akan beli.. yang menghasilkan jualan USD 8166.

Malaysia dan eCommerce Serta Potensi

Baru-baru ini, laporan Huawei mengenai Global Connectivity Index, Malaysia berada pada kedudukan 24 daripada 50 buah negara yang menyumbang 90% kepada GCI global. 10% lain-lain negara.


GCI ni satu tanda aras tahap ekonomi digital yang dikaji oleh Huawei. Malaysia mendapat markah penuh dalam penembusan jalur lebar untuk mobile phone, iaitu 144%.

Dijangka, kedudukan akan terus meningkat disebabkan baru-baru ini, PM telah mengumumkan Malaysia akan mewujudkan zon digital dan mahu jadikan Malaysia sebagai hub digital dirantau ni. Jack Ma (pengasas Alibaba dan Aliexpress) pula dijadikan penasihat kepada ekonomi digital Malaysia.

Jadi apa kaitannya? Jika dilihat perkembangan diatas, industri eCommerce Malaysia akan berkembang sangat pantas untuk tahun-tahun akan datang. Mereka yang terawal ceburi industri eCommerce ni pasti beruntung kerana telah berjaya membina jenama dan mengukuhkan kedudukan.

Jadi anda harus ambil kesempatan dari sekarang untuk mempelajari bisnes eCommerce.

Bagaimana Nak dapatkan Tagetting yang tepat untuk Facebook ads

Gambar diatas mempunyai 739 komen. Bermaksud produk tersebut ada sambutan daripada pengguna Facebook. Anda boleh jual balik produk sampul bantal penyu ni dengan harga sedikit murah.

Apa yang anda perlu buat ialah pergi kepada setiap komen dan buka profile orang yang komen tadi. Pergi dekat likes dan scroll setiap page yang orang tadi likes. Perhatikan nama page yang ada kaitan dengan turtle(penyu). Sebagai contoh, I love Beach, I love turtles dll. Buka notepad dan senaraikan nama pages tadi.

Buka profile orang yang berikut, semak nama pages, kalau ada pages yang sama di like oleh orang sebelum tu, bermaksud, kemungkinan page tersebut adalah interest yang boleh ditarget.

Gunakan interest yang anda dapat tadi untuk target orang yang berminat dengan sarung bantal penyu atau apa-apa produk yang berkaitan dengan penyu, sebagai contoh rantai penyu. Anda boleh cuba sendiri dan lihat hasilnya.


Wooxpress Dilancarkan

Saudara Rashvin bersama-sama dengan Nazrin, otai dalam pemasaran internet pada 8 Mei telah lancarkan 1 produk USD formula eCommerce. Modul ni akan ajar anda  cara membuat store eCommerce dengan menggunakan WordPress dan plugin Woocomerce . Jadi tak perlu lagi bayar bulan-bulan kepada shopify. Sebab sebelum ni saya menggunakan shopify untuk buat store eCommerce. Plan paling basic dah 29USD per bulan.
Bukan tu jer, teknik dropshipping dan affiliate pun turut diajar. Seperti penerangan sebelum ni, konsep yang sama digunakan.

Jadi, dapatkan segera Wooxpress ni selagi masa masih ada, sebab harga early bird ni tak lama, dan saya takut lepasni anda akan dikenakan bayaran yang mahal untuk mendapatkan modul Wooxpress ni.

Gunakan kod kupon “wxearlybird”

Gunakan kod kupon “wxearlybird”. Harga early bird akan tamat pada 11 Mei selepas itu akan dinaikkan kepada harga yang cukup mahal!

Bukan tu jer, saya turut menyediakan bonus bagi mereka yang pantas.

 

Bonus untuk pembeli pantas

Saya sediakan beberapa bonus yang pastinya membantu anda untuk menjana USD. Saya tidak beri bonus yang tidak berkaitan takut nanti anda akan hilang fokus. Selain itu, untuk memastikan pelaburan yang anda buat berbaloi baloi.

Bonus 1

SEO Mastery Bernilai USD 1299

SEO sangat penting untuk drive traffik secara organik (percuma) melalui enjin carian terbesar Google. Jika website ecommerce anda diletak pada bahagian page carian pertama, maka bersedialah untuk terima trafik yang besar!

SEO sangat penting untuk drive traffik secara organik (percuma) melalui enjin carian terbesar Google. Jika website ecommerce anda diletak pada bahagian page carian pertama, maka bersedialah untuk terima trafik yang besar!

  • Pengenalan kepada search engine optimisation(SEO), Kajian pasaran (Market research), Pembinaan website (Website creation).
  • On page optimisation, off page optimisation, Video marketing, client acquisition, Affiliate SEO
  • Rahsia untuk ranking kan website affiliate Amazon anda pada page pertama carian Google, Reputation management and sales mastery series
  • Size file (3.95 GB). Pastikan anda mempunyai internet yang laju

Bonus2
Google Adwords Complete Course yang berharga USD196

Belajar step by step bagaimana mencipta iklan menggunakan Google Adwrods.

  • Write a Super-Effective Ad using the new Expanded Text Ads
  • Choose keywords that trigger your ad to be shown to ‘buying’ browsers
  • Enable more conversions by attaching other product links to your ad
  • Maximise clicks and traffic to your web pages with ease
  • Select a bid strategy that gets you profit on your ad spend
  • Do Power Product Marketing on YouTube via Google Adwords for Video

Bonus ini akan dihentikan sebaik sahaja harga early bird tamat iaitu pada 11 Mei Jam 11.59 PM

 

Jumpa lagi,
Khairul Anam

Leave a Reply